Δημοτικό: Τα θεμέλια
Για τους μαθητές του Δημοτικού, το σχολείο αποτελεί την πρώτη συστηματική:
κοινωνική τους δραστηριότητα
Έχει μεγάλη σημασία και για τις σχέσεις τους με τη γνώση, αλλά και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους, να αισθανθούν επάρκεια.
επαφή με τη γνώση και την απόκτησή της.
Για να πετύχουμε μια θετική και συνεχώς εξελισσόμενη σχέση με το σχολείο και τη γνώση γενικότερα, χρειάζεται να εξασφαλίσουμε οι μαθητές και να καταχτήσουν τις γνώσεις που προβλέπεται, αλλά κυρίως να διαμορφώσουν τον κατάλληλο τρόπο διαβάσματος. Θα είναι επένδυση για τη συνέχεια της σχολικής του ζωής και όχι μόνο.
Η προσέγγισή μας
Από τα μαθήματα που διδάσκονται στο Δημοτικό, τα Μαθηματικά και η Γλώσσα είναι αυτά στα οποία οι μαθητές πρέπει να οικοδομήσουν ασφαλή γνώση. Σ’ αυτά πρέπει να εστιάσουμε τη βοήθεια στους μαθητές, με στόχο τη σε βάθος κατανόηση. Πχ όχι απλώς να εκτελεί τις βασικές μαθηματικές πράξεις, αλλά να μπορεί να επιλέγει την κατάλληλη, να γνωρίζει γιατί η πράξη εκτελείται μ’ ένα συγκεκριμένο τρόπο, να γνωρίζει τί σημαίνει κλάσμα κι όχι μόνο να θυμάται πως κάνουμε πράξεις μ’ αυτά. Στη γλώσσα να κατανοεί την ορθογραφία ως ταυτότητα της λέξης – έννοιας, τη σύνδεση των κανόνων με την ορθογραφία κλπ.
Βέβαια και στα υπόλοιπα μαθήματα οι γνώσεις έχουν τη σημασία τους. Επιπλέον οι μαθητές του δημοτικού, ιδιαίτερα των μικρών τάξεων, δεν μπορούν να αντιληφθούν τη σημασία που έχει, σε βάθος χρόνου, η διαφοροποίηση των μαθημάτων σε πρωτεύοντα και δευτερεύοντα, και έχουν ανάγκη σε όλα να αισθάνονται ικανοί, γι’ αυτό και συνήθως τα χωρίζουν σε εύκολα και δύσκολα.