Ένα συχνό ερώτημα των υποψηφίων είναι το πόσο απαιτητικές είναι οι σπουδές σε κάθε πανεπιστημιακό Τμήμα. Πώς μπορούμε να εκτιμήσουμε τη δυσκολία του να ολοκληρώσει κάποιος τις σπουδές του και να πάρει πτυχίο;
Στις Μηχανές Αναζήτησης που διαθέτουμε, μπορείτε να βρείτε τα παρακάτω χρήσιμα στοιχεία:
- Ο αριθμός των φοιτητών που βρίσκονται στα κανονικά εξάμηνα σπουδών για το εκάστοτε ακαδημαϊκό έτος.
- Ο αριθμός των φοιτητών που παραμένουν 4 εξάμηνα (2 χρόνια) μετά την κανονική διάρκεια σπουδών, καθώς και όσοι συνεχίζουν πέρα από 4 επιπλέον εξάμηνα. Αν αυτός ο αριθμός είναι μεγάλος, υποδηλώνει υψηλά ποσοστά φοιτητών που καθυστερούν ή εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.
- Ο αριθμός των φοιτητών που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους εντός της κανονικής διάρκειας. Επιπλέον, καταγράφεται πόσοι αποφοιτούν μέχρι 4 εξάμηνα μετά την προβλεπόμενη διάρκεια, καθώς και πόσοι τις ολοκληρώνουν ακόμα αργότερα.
Αυτά τα δεδομένα είναι οι μόνες μετρήσιμες πληροφορίες που μπορούν να μας δώσουν μια σαφή εικόνα για το επίπεδο δυσκολίας κάθε Τμήματος. Έτσι, μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις βασισμένες σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε προσωπικές εκτιμήσεις.
Ωστόσο, η διάθεση αυτών των στοιχείων από τις υπηρεσίες (τόσο ελληνικές όσο και διεθνείς) απαιτεί τουλάχιστον δύο χρόνια καθυστέρηση. Αυτό σημαίνει ότι τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα έχουν τουλάχιστον διετή παλαιότητα. Παρότι αυτό δεν αποτελεί μεγάλο εμπόδιο, μας αποτρέπει από το να έχουμε μια πλήρως επικαιροποιημένη εικόνα για κάθε Τμήμα.
Τα δεδομένα είναι διαθέσιμα μέσα από το σύστημα αναζήτησης του Οδηγού Σταδιοδρομίας, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να φιλτράρετε και να εντοπίσετε τις πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν. Πατώντας στο όνομα του Τμήματος, μπορείτε να αποκτήσετε ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες που δεν υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα της Σχολής.
Βρείτε τις μηχανές εδώ